Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége

Elérhetőség:
4327. Pócspetri, Kállósemjéni út 47 sz.
Telefon: 36/42-554-066, fax: 36/42-554-067
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.facebook.com/madosz.hu

MADOSZ
A magyarországi dohánytermelés biztonsága, jövedelemtermelő képessége a kilencvenes évek végén jelentős mértékben romlott, jövőképe kilátástalanságot mutatott, ezért a termelők érdekeik képviseletére és védelmére Nyíregyházán 1999. október 21-én megalakult a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége. / MADOSZ /

A szövetség célja és feladata, hogy a hazai dohánytermesztés szakmai, gazdasági és társadalmi érdekeit közös fellépéssel védelmezzék, és demokratikus jogaikat érvényesítsék a piacgazdasági viszonyok között.
Munkája során a törvény alkotókkal, termeltetőkkel valamint az iparág más képviselőivel rendszeres a kapcsolattartása.

2002. novemberében az UNITAB – a Dohánytermelők Nemzetközi Szövetsége – a MADOSZ-t a tagjai sorába felvette Ez által biztosított a magyarországi dohánytermelők egységes fellépése és képviselete, az Európai Unióban. A MADOSZ 2004. január 01-től a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének is tagja. A magyar termelők szövetsége az európai dohánykutatási és fejlesztési szervezetnek / AERET / 2010 évtől tagja. A MADOSZ kiemelt partnere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának.

Feladataink
1. A dohánytermesztést érintő törvényi szabályozások, állami önkormányzati vagy társasági intézkedések, beavatkozások előzetes véleményezése szükség szerint változtatások indítványozása.
2. Megállapodások, szerződések előkészítése és megkötése az állami és társadalmi, önkormányzati és gazdálkodó szervezetekkel, valamint az ide vonatkozó agrárpiaci rendtartás dohánytermesztésre vonatkozó intézkedések tekintetében.
3. Ajánlások kidolgozása a minőség javítására, a fajtaváltásra, az árképzésre, valamint a műszaki és technológiai fejlesztések területére.
4. Az eredeti környezeti állapotot fenntartó dohánytermesztés megvalósításának elősegítése, a folyamatos technológiai fejlődés mellett, szem előtt tartva a foglalkoztatás jelenlegi szintjének megtartását, amely elősegíti a vidéki lakosság biztosabb megélhetését.
5. A dohánytermesztő szakemberképzés feltételrendszerének figyelemmel kisérése és fejlesztésének kezdeményezése. Az internetes szaktanácsadás megvalósítása.
6. A dohánytermesztés gazdasági környezetének befolyásolása a távlati termesztési feltétel fenntarthatósága érdekében, különös tekintettel a feketekereskedelem elleni harcra.
7. A gyenge adottságú és hátrányos helyzetű dohánytermő vidékeken a foglalkoztatás fenntartása, ezáltal a vidékfejlesztés elősegítése.

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke:  
Bényei Illés Pócspetri

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének alelnökei:
Nemes Zsolt Debrecen         
Kocsis Miklós Ófehértó