Pócspetri Nyugdíjas Egyesület

Elérhetőség:
4327 Pócspetri Béke út 2.
Elnök: Májer Józsefné
Telefonszám: 06/70-335-70-80
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elsőként a megyében (!), 1994. augusztus 5-én alakultunk, mint Nyugdíjas Egyesület, és egyben -még mint be nem jegyzett jogi személy-, alapítói lettünk a Szabolcs Szatmár – Bereg Megyei Nyugdíjas Egyesület Szövetségének.

2005. 04. 08.-án emelkedett jogerőre a Szabolcs – Szatmár –Bereg Megyei Bíróság pk.60.003/2005/6 számú határozata, mely szerint 2496-os nyilvántartási számon közhasznú tevékenységet végző szervezet lettünk.

A tagság jelentős része kisnyugdíjas, de a nem tag hátrányos helyzetben élő idős emberek is felkeresnek bennünket, akik részére az Egyesület rendszeres egészségügyi, szociális és érdekvédelmi feladatokat lát el. Az érdekvédelem fontos tevékenység, méltányossági nyugdíjemelések, egyszeri segélyigénylésekhez nyújtunk segítséget. Segítünk a törvények eligazodásában, főleg, ha azok az ő érdekeikben születnek.
Első lépésként megszerveztük az Idősek Világnapját és megajándékoztuk a 90 éven felülieket.

Elhatároztunk, hogy hagyományt teremtünk ezzel Pócspetriben. Azóta minden évben megtartottuk. Ez a hagyomány emlékezteti az elkövetkező nemzedéket is arra, hogy soha ne feledkezzenek meg a község legidősebb polgárait felköszönteni. Akik nem tudnak az ünnepségre eljönni, azokat otthonukban keressük fel.
Első körben csatlakoztunk a LEADER kezdeményezéshez is, már a LEADER+ programban is részt vettünk. Ezért is éreztük kötelezettségnek, hogy Pócspetri településről a Helyi Vidékfejlesztési Közösségünk és a Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület alapításánál is jelen legyünk, akárcsak a községünk Önkormányzata, és az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub.

Ami különösen megkülönbözteti a településünket, és bennünket, egy átlagos 1-2 ezres lélekszámú nyírségi településtől, és egy átlagos nyugdíjas egyesülettől az az, hogy központi szerepe van az életünkben a hagyomány ápolásnak, a különféle kulturális kisközösségek csoportok jelenlétének, és színvonalas tevékenységének.

Pócspetriben A „Zenélő Falúban” az óvodai tánc, az iskolai néptánccsoporttól kezdve, a Petri Pengetős Citera, a Hagyományőrző, az Iránytű Klub-zenekaron, a Katolikus Énekkaron át, az egyesületünk égisze alatt működő Népdalkörig bezárólag sok minden van, és működik példaértékűen. Sőt ez évben a fiatalabb nyugdíjas generáció nagyobb szerep-vállalásának köszönhetően, egy különleges vidám műsorokat bemutató kulturális csoportunk is alakult.

A települési, és saját szervezésű programjainkon minden generáció képviselteti magát, így az óvodásoktól az iskolásokon át egészen a felnőtt és időskorúakig
minden korosztály aktív részvevője a rendezvényeinknek.

A települési rendezvények, kulturális események szervezésén túl, élő a civil kapcsolatunk kistérségi, megyei, sőt határon túli kisközösségekkel is, ezért rendszeresen részt veszünk és adott esetben fellépünk a partner szervezetek eseményein is.