KOSZISZ Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola

„Tetterős, vidám fiatalemberekre van szüksége a világnak, olyanokra,
akik bíznak önmagukban és reménykednek a jövőben...” Boldog Adolf Kolping

Elérhetőség:
Iskola: 4327 Pócspetri, Iskola út 4.
Óvoda: 4327 Pócspetri, Petőfi út 3
Tel.: 42/385-065; Fax: 42/385-065
Iskola email címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://kolpingpocspetri.gportal.hu
Iskola igazgató: Balogh Béla

Az intézmény fenntartója:
Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet
1134 Budapest, Huba utca 6.
Képviselő: Inotay György - főigazgató

Az iskola jogállása
A Pócspetri Kolping „Királyfalvi Miklós” Általános Iskola önálló egyházi jogi személy.

Iskola története:
Az iskoláról a legrégebbi feljegyzés 1771-ből származik. A katolikus egyház által alapított iskolában egy kántortanító végzi a tanítást. Az 1900-as évek elején új iskolaépületet kap az iskola. A tanulók létszáma a hatosztályos elemi iskolában 400 fő körül mozog.

Az iskolát 1948-ban államosítják, s ennek kapcsán kerül sor a jól ismert Rajk-féle koncepciós per főpróbájára, s ezáltal jegyzi be Pócspetri nevét a történelembe...
Az 1960-ban ismét új épülettel gazdagodik a már osztott osztályokban oktató iskola, s a helybeliek mindig féltő szeretettel gondoskodtak a település iskolájáról. A körzetesítési politika Pócspetrit sem kerüli el. 1971-től társközsége lesz a szomszédos Máriapócsnak, de az iskola megőrzi szervezeti önállóságát.

A rendszerváltást követően az iskolaállamosítási-ügyben ért sérelmekért az akkori belügyminiszter erkölcsi elégtételt ad a településnek, s a meghurcoltatás emlékeként az intézmény felveszi a per ártatlanul halálraítélt áldozatának KIRÁLYFALVI MIKLÓS-nak a nevét. Az újra önálló település korszerű, a környék ma is egyik legimpozánsabb épületével fejleszti az iskolát.
Majd az új polgármester, és képviselőtestület kezdeményezésére a római katolikus egyház, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet fenntartásába kerülhetett 2014-ben az iskola, 2015-ben pedig az óvoda is!

Hagyományos iskolai rendezvényeink:
- Veni Sancte a helyi plébániai templomban; - Iskola és osztályszintű szentmisék, lelki programok; - Október 6. az aradi vértanúk napja; - Október 23. Közös szentmise a helyi Egyházközséggel, koszorúzás a hősi emlékműnél; - december 4. Boldog Adolf Kolping emléknapja; - Mikulás napi ünnepség; - Rekollekció, karácsonyi műsor; - Január 6 Vízkereszt; - Jótékonysági bál; - Farsangi bemutató; - Március l5.; - Június 3 megemlékezés a névadóról; - Ballagás; - Tanévzáró;Évente megrendezzük a ” Barátunk a vers” szavalóversenyt.
Tanév közben házi kiállítást nyitunk a legjobban sikerült tanulói rajzok közül. Téli időszakban hó szobrász versenyt rendezünk. Hagyományosak tanévvégi országjáró kirándulásaink.