„MEMENTO 1948. június 3. PÓCSPETRI” Alapítvány

Elérhetőség:
4327 Pócspetri Pócsi utca 58.
Telefon: +36-30-575-8617
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www. sites.google.com/site/mementopocspetri

Alapítvány célja:
Elősegítse, hogy Pócspetri község lakossága méltóképpen megemlékezzen az 1948. június 3-i eseményekről és annak emlékét ápolja

Alapító:
Pekk Antal lokálpatrióta
Pócspetriben 1948. június 3-án este az általános iskola államosításával kapcsolatban történelmi esemény történt. Baleset következtében egy rendőr életét vesztette. Következményeként Királyfalvi Miklóst kivégezték. Som István tanítót életfogytiglan, Asztalos János plébánost 10 évi fogházra ítélték. Néhány főt pedig rövidebb-hosszabb szabadságvesztésre ítéltek. A sajtó a községre ráragasztotta, hogy „rendőrgyilkos falu”. A Magyar Kormány nevében 1992. június 3-án Boros Péter miniszterelnök helyettes belügyminiszter rehabilitálta a községet és az elítélteket. Megítélésem szerint minden Pócspetri lakosnak illik a fenti eseményekről megemlékezni. Ezért hoztam létre a „Memento 1948. június 3. Pócspetri” Alapítványt.

Kuratórium:
elnöke Somos József; tagjai: Belicza Julianna, Májer Ferenc

Exhumálási kérelem
A „MEMENTO 1948. június 3. PÓCSPETRI” Alapítvány és Pócspetri Község Önkormányzata közösen kéri Királyfalvi Miklós - Magyarország egyik elhíresült koncepciós perének II. rendű vádlottjának, akit fiatalon, 29 évesen kivégeztek, a Fővárosi Bíróság 16. Bp. 387/1989/39. számú ítéletével posztumusz felmentett - exhumálását az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek Budapesti Orvosszakértői Intézetétől.

Jelenlegi elhatározásunk célja, hogy lekésőbb 2018-ban, a nevezett földi maradványai 70 év után Pócspetriben nyugodjanak, ezzel is egy újabb mérföldkövet állítva a történelmünkben, hiszen már az általános iskolát is róla, Királyfalvi Miklósról neveztük el. Mi hisszük és valljuk, hogy az évente koszorúzással egybekötött megemlékezés az esemény helyszínén elhelyezett emléktáblánál nem ugyanaz, mint valakinek a földi maradványainál leróni a tiszteletünket.
2016.02.15